maanantai 1. tammikuuta 2018

Vuoden 2017 parhaat levyt.

Vuosi 2017 oli allekirjoittaneelle kohtuullisen antoisa musiikkivuosi kun katsoo julkaisujen määrää (35) joita tänä vuonna haalinut hyllyihin, toki vähemmälle jäätiin kuin viime vuonna (71).

Mietin että teenkö top 10 vai top 5 listan ja päädyin seuraavaan.

TOP 11!

11. Puhdistus - Monoa Antifalle

Tämä on niinsanotusti listan bonus track. Totaalinen yllätys kovuudellaan. Brutaalia d-beat hardcorea helvetin kovilla lyriikoilla ja oikealla asenteella, aikaisemminhan tällästä musaa on tehty lähinnä anarkistien piireissä ja tämä onkin oiva monotus heidän purukalustoonsa.


10.  Devilry - Treuelied

Taitaa olla vuoden ainoa death metal levy jonka ostin ja jumalauta miten kova levy onkin! Kansallissosialistista death metallia Deiciden hengessä. Olis varmaan tiheämmällä kuuntelulla noussu listalla ylemmäksikin.


9. Fatherland - Fatherland

Fatherlandin MCD oli jo aivan helvetin kovaa paahtoa ja debyyttilevy laittaa siitäkin paremmaksi, tuoden myös hitaampaa poljentoa ja monipuolisempaa ulosantia. Tää levy oli vuoden alussa top 5 kamaa itelle, mutta nyt sijalla 9 koska tänä vuonna tullu niin kovia levyjä pihalle.


8. Sielunvihollinen - Ruhonkantaja

Sielareiden paras levytys tähän mennessä. Levy soundaa hyvältä ja rokkaa ihan helvetisti black metal levyksi, onko tässä sitä Popedan henkeä sitten, en tiedä. Tää on itelle niitä levyjä joita voi pyöräyttää useamman kerran putkeen, pituus on hyvä ja biisit sen pituisia myös ettei ala kuulijaa puuduttamaan. Livenä myöskin erittäin kova esiintyjä, ja soittihan yhtye Rokkikarhussa 2.9. kokonaisuudessaan tämän levyn.


7. Kalmankantaja - Demonwoods

Kuten aikaisempinakin vuosina niin myös tänä vuonna on ilmestynyt useampikin julkaisu Kalmankantajalta, joista nyt valitsin kahdesta täyspitkästä paremman ja se päätyköön listalle. Kolme biisiä, joista yksi on ambient raita. Tais olla muutenkin viimeinen levy jossa Grim666 hoitaa kaikki soittimet ja vokaalit, joten senkin takia tää on itselle ehkä enemmän sitä vanhaa Kalmankantajaa, kun levyllä ei soita yhtye vaan yksi mies. Parhaimpia KK levyjä ehdottomasti.


6. Clandestine Blaze - City of Slaughter

Mitäpä tähän nyt turhia löpinöitä muuta kuin että CB levyttänyt helvetin primitiivisen ja kylmäävän levyn jälleen kerran. Ei ehkä ihan niin hyvä kuin edellinen New Golgotha Rising, mutta ei tässä kauaksi siitäkään jäädä.


 5. Wintersun - The Forest Seasons

Tähän väliin tuupataan sit jotain muutakin kuin black metallia. Jari kumppaneineen keräs hiton moisen kasan kahisevaa ja julkaisivat sitten erittäin hyvän levyn. Itselle tämä "välityönä" tehty levy on ehkä jopa paras Wintersun albumi. Biisit on pitkiä, mutta eipä niitä ole kuin neljä joten mitään massiivista pituutta ei levyllä ole. Neljä vuodenaikaa on teemat ja biisit ovatkin mukavan erilaisia ja monimuotoisia, olin yllättynyt booklettia selaillessani että Jari on soittanut itse kaikki levyn instrumentit.


4. Maléfice -  Recontre Avec La Bête

Ranskan NS Summoningin uusin oli vuoden viimeisimpiä uutuslevyjä joita ostin ja tämän listan toinen ulkomaalaisen yhtyeen levy. Erittäin rytmikkäällä linjalla jatketaan tälläkin levyllä, eli siis rummuttelua on paljon ja se tuokin syntikoiden kanssa mieleen Summoningin musiikin. Suurin ero on kuitenkin se että Maléfice on kansallissosialistinen yhtye, lyriikat on ranskaksi joten niistä paha sanoa mitään ja kun vielä levyn kannessa (kuten debyytissäkin) on ufoja natsitunnuksilla niin meininki on ainakin omaperäinen ja mystinen. Levyn seitsemästä biisistä neljällä on vieraileva vokalisti, siellä kärisee niin Jarl Von Hagall Der Stürmerista kuin myös Pogrom Nokturnesta jne.


3. Goatmoon - Stella Polaris

Tämä levy meinas jäädä alunperin top vitosen ulkopuolelle koska ilmestyessään tää oli itselle pettymys. Olin vaan asettanut odotukset liian korkealla Voitto tai Valhalla levyn jälkeen (joka on paras Goatmoon btw). Pettymys ei toki meinannut sitä että tää olis ollut huono levy, tykästyin välittömästi biiseihin ja tunnelmaan ja mitä enemmän tätä on vuoden saatossa kuunnellut niin "listasijoitus" myös sitä mukaa noussut ja yllätyin hieman itsekin että löys tiensä top kolmeen.

PS: P.A.I.L. on ihan vitun kova ja röyhkeä RAC balladi!


2. Wolfnacht - Ypervoreia

Listan toinen ulkomaalainen levytys onkin kreikkalaisen Wolfnachtin teemalevy joka kertoo ryhmästä SS-sotilaita jotka on lähetetty etsimään myyttistä maata nimeltään Hypervoreia. Stoori on siis ainakin kohdillaan ja lyriikat onkin tärkeä osa tätä levyä jos haluaa siitä kaiken mahdollisen saada irti. Yhtyeen paras levy ja varmasti kovimpia black metal levyjä joita kreikasta ikinä tullut.


1. Förgjord - Uhripuu

En ollut aikaisemmin kuullut kuin yksi tai kaksi biisiä Förgjordia ja ei ne olleet jääny mitenkään mieleen, joten meinas tämäkin levy jäädä ostamatta. Onneksi kuitenkin päätin ihan sikaa säkissä meiningillä ostaa levyn suoraan yhtyeeltä ja voi jumalauta mikä teos mulla sitten olikin kädessäni! Oli jo aika aikasessa vaiheessa selvää (alkuvuodesta jo) että tää tulee olee tän vuoden paras levy, kokonaisuus vaan on niin kylmä, hyytävä, musta ja ööh suomalainen! En oo ennen tällästä levyä kuullut, tai edes tän tyylistä black metallia, joten se varmaan oli suuri syy myös siihen miksi tää niin iski. Jokaisen joka kuuntelee black metallia pitäiskin ottaa tää levy kuunteluun. Suomalaista pelottavaa synkkyyttä ja kuolemaa!


 Erityismaininnat parille mainiolle demolle vuodelta 2017:

-Musta Enemmistö - Apoliteia
-Hate Oath - Riimulipun Alla
-Norrhem - Voima ja Kunnia
-Reidh - Children of Northern Sun