sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Keikkarapsa: Mistreatin kolmikymppiset, perjantai 27.7.


Vihdoin oli odottamani päivä koittanut ja olin matkalla määränpäähän jossa vietettäisin kaksi päiväiset synttärit 30-vuotiaalle RAC legenda Mistreatille.

Pieniä muutoksia oli perjantain ohjelmistoon tullu ja esim. Civic Duty oli lisätty perjantaille ja Barny siirretty lauantaille. Myös Mistreatin alkuperäiskokoonpanon esiintyminen oli muutettu muotoon Mistreat with friends, eli lavalla vieraili itselleni enemmän ja vähemmän tuttuja solisteja veivaamassa Muken ja kumppanien kanssa.

Perjantain aloitti aina niin tympeä Pylvanainen joka tykitti settinsä läpi ilman turhia löpinöitä ja tarjoilikin laadukkaita kappaleitaan kaikilta julkaisuiltaan. Pylvis on itselleni yksi suomen kovimmista RAC pumpuista niin livenä kuin levyltäkin ja jälleen sainkin todistaa mainiosti läpi vedettyä settiä. Ainoa miinus oli että NOP uupui täysin settilistasta tällä kertaa.



Seuraavana vuorossa olikin Civic Duty jota ei alkuperäisen tiedon mukaan ollut edes konserttiin nimetty. Valitettavasti ihmisten kanssa seurustelu keikkapaikan ulkopuolella vei itseltäni huomion kokonaan ja musiikki jäi taustalle. Hyvän kuuloista tykitystä kyllä tältäkin yhtyeeltä jälleen kerran ja toivonkin että saisimme vihdoinkin jotain äänitettyä Civic Duty materiaalia.

Kuumuus oli sitä luokkaa että keikkapaikka muistutti enemmän saunaa ja ulkonakaan tilanne ei ollut juurikaan helpompi. Porukkaa alkoi olemaan jo niin paljon että ilmassa oli oikeasti isommankin RAC-festarin tuntua ja myyntipöytiäkin oli useampia joista kyllä löysi haluamansa levyt ja paidat.

Ukkometsojen mailta tiluksille saapui seuraavana Pagan Skull, jonka näin ensimmäistä kertaa muutamia viikkoja sitten Vasaman Mahti tapahtumassa ja odotin tätäkin esiintymistä kovin odotuksin. Mukava oli huomata että setissä oli muutoksia, eli ei menty samoilla biiseillä kuin viimeksi, mutta toki hitit kuten 14 Sanaa ja Kali Yugan Lapset tuli tälläkin kertaa. Jälkimmäinen vierailevan Mikko Aspan tulkitsemana, samoin kuin oli Vasamassakin. Kyseinen featti on niin kova, että päihittää jopa alkuperäisen version jossa Stormheit hoiti puhtaat laulut pääosin. Hiton hyvä maku jäi Pagan Skullista jälleen kerran! Bändin yhteissoitto on myös rautaisaa ja sanoisinkin että PS on juurikin sellainen yhtye joka toimii livenä paremmin kuin äänitteeltä.

Sniper meni ohi ja enemmänkin taustamusana myyntipöytiä selaillessa ja seurustellessa. Huomioitavaa oli kuitenkin se että nyt alkoi olemaan sisätilat ensimmäistä kertaa illan aikana melko täynnä. Yhtyehän on erittäin suosittu ulkomailla, jopa suositumpi kuin suomessa. Paikalla olikin paljon ulkomailta saapuneita jotka olivat selkeästi tulleet myöskin Sniperin takia keikalle, sen verran täynnä alkoi sisätilat olemaan.

Sitten olikin vuorossa yksi kotimaisen RAC skenen aktiivisimmista keikkailijoista, eli Vapaudenristi joka on valehtelematta myös yksi kovimmista akteista mitä suomesta löytyy tällä hetkellä. Itselleni oli jo ties kuinka mones kerta kun näen Vapiksen livenä, mutta aina se vaan saa jalan vipattamaan ja yhtyeen keikat on melkoista yhteislaulun glooriaa. Tunnettuja hittejä tuli toisen perään ja yhtyeen biisilista elää mukavasti, eikä jokaisella keikalla tykitetä aina niitä samoja kappaleita, tämä onkin tärkeää koska live aktiivisuus on sitä luokkaa ja bändin tuotanto laaja ja niin hyvä että sieltä kelpaa valita biisit keikoille. Yksi festien parhaista esiintyjistä.



Aikaisemmin mainitsinkin jo että Mistreatin alkuperäiskokoonpanon esiintyminen oli peruttu ja muutettu sitten muotoon Mistreat with friends ja se olikin illan viimeinen esiintyjä. Tässä vaiheessa iltaa koko "sali" oli jo ääriään myöten täynnä ja kuumuus sitä luokkaa että heikompia olisi hirvittänyt. No näillä keikoilla ei heikot hillu joten eiku sisään vaan ja hikoilemaan. En ihan alusta päässyt näkemään tätä, mutta kun olin päässyt hyville mestoille niin Muke kutsuikin jo legendaarisen The Wrongdoersin vokalistia kiipeämään lavalle. Tämä oli itselleni tämän setin kohokohta, päästä kuuntelemaan kun Mistreat soittaa Wrongdoersia ja käskyttää ihmisiä käynnistämään pittiä. Harvoin on viime aikoina käymilläni RAC keikoilla kunnon pittejä ollut, mutta nyt oli. Meno näytti sivustakatsojasta niin hurjalta että sitä otti suosiolla muutaman taka-askeleen ettei olisi ihan siinä pitin vieressä. Bändiähän tämä vain lietsoi entisestää ja Mistreat olikin liekeissä ja veti neljä kappaletta Wrongdoersilta kunnes palasi oman materiaalinsa pariin taas. Muita vierailijoita oli mm. Jocke Karlsson ja PWA:n Janus. Oma iltani alkoikin päättymään tähän ja Mistreat jäi ystävineen juhlimaan lavalle vielä kun olin jo paikalta poistunut.

Kaikinpuolin onnistunut tapahtuma jossa oli todella paljon porukkaa ja tunnelma oli mitä mainioin. Hyvää kolmekymmenvuotis syntymäpäivää Mistreatille! Lauantaista sitten oma rapsa myöhemmin.